Doodgewoon

Uitzendingen: vanaf woensdag 15 maart 2017 om 19.20 uur op NPO 2 

De nieuwe zesdelige NTR- serie Doodgewoon biedt een fascinerend kijkje achter de schermen van de uitvaartbranche in en om Rotterdam. Om het afscheid van een dierbare zo mooi mogelijk te maken, doen de mensen in de uitvaart hun werk met hart en ziel.

15 maart 2017 

Uitvaartondernemer Kitty van Dijk is gespecialiseerd in kinderuitvaarten Ze heeft er zo’n 170 gedaan. Vandaag is ze bij Jeff en Cindy. Hun zoontje Rodyn is maar elf weken oud geworden. Samen met de familie gaat Kitty een grafje uitzoeken voor Rodyn. Wi Kan Doe is een Surinaamse dragersvereniging. Met de kist op hun schouders begeleiden zij de overledene dansend en zingend naar het graf. Maar daarvoor moet wel getraind worden. Willem Barto is al tien jaar grafdelver op begraafplaats Crooswijk. Als in een algemeen graf mensen worden begraven in een lijkwade in plaats van in een kist, dan is Willem daar niet blij mee.

22 maart 2017 

Frans van Senus is ovenist op crematorium Hofwijk. Hij zorgt dat de oven op temperatuur is, ruimt de asresten en zorgt op zeer respectvolle wijze dat de as in een tijdelijke bus terechtkomt. Uitvaartondernemer Kitty van Dijk bereidt de begrafenis van baby Rodyn voor. Op haar werkkamer heeft ze een enorme verzameling kinderkistje en – mandjes. Vandaag brengt ze het kistje voor Rodyn bij de ouders Jeff en Cindy. Jeroen Nieuwenhuis is student én doodskistendrager. Hij en drie medestudenten doen vandaag een Kaapverdische uitvaart. Het is een bijzondere bijbaan en ze nemen hun werk heel serieus.

29 maart 2017 

Dennis Friperson is uitvaartondernemer. Hij is gespecialiseerd in multiculturele uitvaarten. De Surinaamse uitvaart die vandaag op het programma staat, begint in het rouwcentrum. Daar komt Aflegvereniging Trouw de overledene verzorgen en dat gaat gepaard met veel gezang en geheime rituelen. Voor uitvaartbegeleider Kitty van Dijk is het dag van de uitvaart van Rodyn, een kindje dat maar elf weken oud is geworden. De dag begint zeer emotioneel als baby Rodyn in zijn kistje wordt gelegd. Ook Kitty houdt het niet droog.

5 april 2017

Uitvaartverzorger Bernadette O’Neill heeft vandaag een bijzonder gesprek. Zij gaat naar het ziekenhuis om Martin te ontmoeten. Martin is ernstig ziek en zal binnenkort komen te overlijden. Bernadette laat hem de proefdruk van zijn eigen rouwkaart zien. Heleen van den Tol werkt in het mortuarium van het ziekenhuis. Soms zijn overledenen niet of nauwelijks toonbaar, bijvoorbeeld door een ongeval. Maar met bijzondere technieken doet Heleen er alles aan om nabestaanden een waardig afscheid te gunnen. Uitvaartondernemer Dennis Friperson leidt de Surinaamse uitvaart in goede banen. Op de begraafplaats staan de dragers al klaar. Met dans en muziek wordt de overledene naar zijn laatste rustplaats gebracht.

12 april 2017 

In het mortuarium van het ziekenhuis doet Heleen van den Tol er alles aan om te zorgen dat overledenen toonbaar zijn voor de nabestaanden, zodat er waardig afscheid genomen kan worden. Soms zijn daar ingewikkelde reconstructies voor nodig. Dat was het geval bij de vader van Corine. Hij overleed doordat hij werd overreden door een zwaarbeladen tractor. Linda Blij verzorgt vandaag een Islamitische uitvaart. Dat is soms lastig omdat zij als vrouw niet overal bij mag zijn. Op gepaste afstand zorgt ze dat alles zo goed mogelijk verloopt. Begraafplaatsmedewerker John Laats heeft als taak om het Feijenoord-vak bij te houden. Het strooiveld op de Zuiderbegraafplaats is een veld van gras uit De Kuip. Hij vertelt dat er geen as meer op de middenstip mag worden uitgestrooid.

19 april 2017

Elwin de Jong is al meer dan vijftien jaar uitvaartverzorger. Vandaag zal hij een crematie begeleiden. In de ochtend haalt hij de kist uit het rouwcentrum. Ook al is de familie er niet bij op dit moment, hij loopt voor de rouwauto uit als die vertrekt. Rischma Madho is van Surinaams-Hindoestaanse afkomst. Ze is een jonge ambitieuze onderneemster, die nog maar twee jaar werkzaam is in de uitvaartbranche. Ze wil het taboe rond de dood doorbreken. Rischma weet van aanpakken, want ze opent vandaag haar eigen uitvaartcentrum.