‘Iets betekenen voor de ander‘. Heleen van den Tol-Nelisse (57), 12,5 jaar zorgmanager bij CMO, denkt dat dat haar diepste drijfveer is. Of passie of missie, maar ze heeft niet zoveel met modewoorden.

Zorgen voor…
'Iets betekenen voor de ander'Ze groeide op in een groot en warm schippersgezin en meewerken in het bedrijf van haar ouders en zorgen voor de jongere broers en zussen was iets wat je gewoon deed.

Haar hart lag bij de zorg en het was niet verwonderlijk dat ze koos voor een opleiding tot verpleegkundige in het toenmalige Dijkzigt ziekenhuis. Via het Havenziekenhuis kwam ze terecht bij het Leids Universitair Medisch Centrum, waar ze de eerste stappen in het management zette. Als clustermanager en later als Hoofd a.i. van het OK-complex gaf ze vorm aan een reorganisatie.

Rayonmanager bij de Thuiszorg Nieuwe Waterweg Noord was de volgende stap in haar carrière. In 2005 begon het weer te kriebelen en de advertentie voor zorgmanager bij Cura Mortu Orum (CMO) kwam als geroepen.

Wel in de zorg, maar dan anders…
Jarenlang heeft zij zich ingezet voor het herstel van de patiënten en bij CMO was dat opeens anders. Voor nabestaanden komt de dood vrijwel altijd nog onverwacht en uit ervaring wist Heleen dat de zorg na het overlijden onderbelicht en onderschat werd als onderdeel in het stervensproces.
Daarom wil ze verbeteringen aanbrengen in bestaande technieken om het laatste afscheid nόg vakkundiger te kunnen uitoefenen. Daarom wil ze meebewegen met het maatschappelijk belang van respect en aandacht voor de overledene. En zorgen dat een laatste afscheid voor de nabestaanden mogelijk wordt gemaakt, ook na een zwaar ongeval of misdrijf.

In 12,5 jaar tijd verandert er veel. Zo is er in de laatste jaren een grote reorganisatie geweest binnen CMO, waardoor ze nu met een geweldig team van coördinatoren kan samenwerken om de zorg aan de overledenen zo goed mogelijk te laten verlopen. Wat haar boeit in de zorg voor overledenen is dat dit het laatste is wat je voor mensen kunt doen, terwijl je tegelijkertijd heel veel kunt betekenen voor de nabestaanden.

'Iets betekenen voor de ander'Net zo belangrijk vindt ze het contact met de medewerkers van CMO, de mensen die de overledenen verzorgen. Hen begeleiden en steunen in hun werk -en soms zelfs in hun privé-leven- vindt ze een boeiend onderdeel van haar werk. ‘Samen zoeken naar creatieve oplossingen voor complexe uitdagingen, waarmee we het verschil maken voor de nabestaanden, verpleegkundigen, uitvaartverzorgers, politie en nog veel meer mensen waar we mee in aanraking komen tijdens ons werk.’

Op deze manier betekent ze iets voor de ander, zodat hij of zij ook weer iets kan betekenen voor anderen.

En nu….
Voorlopig ziet Heleen nog voldoende uitdagingen in haar werk bij CMO en de Zorg Diensten Groep. Ze gaat met haar team van coördinatoren de dienstverlening van CMO nog meer een eigen gezicht geven, ze is bezig met het ontwikkelen van een nieuw concept voor de laatste zorg. En wie weet wat er verder op haar pad komt….


Heleen is ter gelegenheid van haar jubileum door haar collega’s verrast met taart en cadeautjes. Lees hierover meer op de site van CMO.