UNIVERSITY

Kennissessie Gemeentelijke Uitvaart

Dinsdag 24 mei – Mortuarium Schiphol

Tijdens de kennissessie over Gemeentelijke Uitvaarten op dinsdag 24 mei zullen twee gerenommeerde sprekers dieper ingaan op dit vaak onderbelichte onderwerp. Als ambtenaar verantwoordelijk voor de Wet op de Lijkbezorging kan het soms een uitdaging zijn om naast uw normale werkzaamheden up to date te blijven over dit onderwerp.

Daarom organiseert ZDG University deze kennissessie zodat u nieuwe inzichten en kennis kunt opdoen.

Gemeentelijke Uitvaart

In uw functie bent u verantwoordelijk voor de uitvoering van de uitvaarten van gemeentewege. Deze Gemeentelijke Uitvaarten zijn in elke gemeente anders vormgegeven en juist daarom is kennisdeling van essentieel belang.

Tijdens deze kennissessie nemen twee sprekers u mee in dit onderwerp. Prof. Mr. Dr. Wilma Duijst, hoogleraar forensische geneeskunde én gezondheidsstrafrecht aan de Universiteit Maastricht, en Joris van Casteren, auteur en coördinator van Stichting Eenzame Uitvaart, zullen u vertellen over hun expertise en ervaringen rondom dit thema. Het delen van kennis over dit specifieke onderwerp, het bespreekbaar maken van dit thema en het geven van inzichten is het doel van deze kennissessie.

Door dit onderwerp bespreekbaar te maken en hierover informatie te delen, komen we met elkaar steeds dichter bij een situatie waarbij iedereen een waardig afscheid krijgt.

Mortuarium Schiphol

Deze kennissessie vindt plaats in het enige mortuarium met directe aansluiting op Schiphol, Mortuarium Schiphol. In 1997 was Schiphol de enige luchthaven met een eigen mortuarium. Het huidige mortuarium is in 2017 geopend en is volledig volgens het cradle-to-cradle principe gebouwd. Dat betekent dat alle materialen na de levenscyclus van dit gebouw gemakkelijk weer in een ander object kunnen worden gebruikt. Het is het eerste gebouw op en van Schiphol dat volledig cradle-to-cradle is.

Aan het einde van de kennissessie kunt u deelnemen aan een rondleiding door deze unieke locatie.

Meer over de sprekers

Hoogleraar forensische geneeskunde en gezondheidsstrafrecht

Wilma Duijst

Wilma Duijst rond

Hoogleraar forensische geneeskunde én gezondheidsstrafrecht aan de Universiteit Maastricht Prof. Mr. Dr. Wilma Duijst richt haar onderzoeken op zowel forensische geneeskunde als op strafrecht. Naast haar baan als hoogleraar is ze auteur van onder andere het Handboek Forensische Geneeskunde en het boek Over lijken. Tijdens het evenement zal zij stilstaan bij een Juridisch-medisch perspectief op de dood en inzoomen op de rechten en plichten van het lijk en hen die met het lijk geconfronteerd worden.

Coördinator van De Eenzame Uitvaart

Joris van Casteren

Jasper rond

Auteur van boeken als Eenzaamheid en Moederslichaam Joris van Casteren laat het thema ‘eenzaamheid’ in al zijn boeken terug komen. Naast boeken schrijft hij onder meer voor de Volkskrant over dit onderwerp. Naast auteur is Joris ook coördinator van Eenzame Uitvaart. De wereld van eenzame mensen, die normaal volstrekt onzichtbaar is, ging hiermee voor hem open. Joris zal tijdens het evenement stilstaan bij het werk van de stichting.

Wat doen ze?

Stichting Eenzame Uitvaart

SEU

‘Een waardig en respectvol afscheid bieden aan overledenen, die het ontbreekt aan familie, vrienden of een sociaal netwerk.’ Vanuit een initiatief in Amsterdam in 2002 is stichting Eenzame Uitvaart in 2006 ontstaan. Een bijzonder saluut brengen aan overledenen die geen familie, vrienden of andere naasten hadden. Dichters schrijven voor iedere eenzame uitvaart een gedicht en lezen dat bij de uitvaart voor. Dit vanuit de gedachte dat ieder mens de moeite waard is om over na te denken en het verdient om met speciaal voor hem of haar gekozen woorden begraven te worden. Ook in andere steden ontstaan soortgelijke initiatieven.

Praktische informatie

Locatie
Mortuarium Schiphol
Jan Plezierweg 3
1118 BB Schiphol

Tijdschema dinsdag 24 mei

Vanaf 11:30 Inloop met lunch
12:00 Presentatie Prof. Mr Dr.  Wilma Duijst; Juridisch-medisch perspectief op het lijk
13:00 Presentatie: Joris van Casteren; Stichting de Eenzame Uitvaart
14:00 Rondleiding Mortuarium Schiphol (MOS)
14:30 Netwerkborrel

 

Kosten

Dit event is helemaal gratis!


Hoe kom ik bij Motuarium Schiphol?

Met het ov
Het makkelijkst komt u bij Mortuarium Schiphol met het openbaar vervoer. Wanneer u met de trein aankomt gaat u met de roltrap vanaf het perron naar boven en komt u in de aankomsthal. U loopt naar de uitgang van de hal en als u buiten komt loopt u naar rechts met de rij richting van de taxi mee. U loopt richting het Citizen M hotel en daar tegenover is Mortuarium Schiphol. Mocht u er niet uitkomen dan kunt u de organisatie bereiken op: 06 43 14 03 19.

Met de auto:
Bij Mortuarium Schiphol zijn er helaas zelf geen parkeerplekken en degenen die er zijn, zijn gereserveerd voor de uitvaartondernemers die overledenen komen ophalen. Om het makkelijkst bij Mortuarium Schiphol te komen kunt u het beste  parkeren bij parkeergarage P1 op Schiphol. Vanaf P1 loopt u naar de plaza. Vanaf de plaza houdt u de borden richting  aankomsthal 4 aan. Dan loopt u op een gegeven moment tegen de Starbucks aan en loopt u  daar de plaza uit naar buiten richting het Citizen M hotel. Bij het Citizen M hotel loopt  u 75 meter rechtdoor tot u bij Mortuarium Schiphol aankomt. Dit is met een bordje ook aangegeven boven het Mortuarium. Mocht u er niet uitkomen of vragen hebben bel of mail gerust.

Over ZDG

Onze merken:

ZDG
Bezoekadres:
Elzenkade 1-3
3992 AD Houten

Postadres:
Postbus 24098
3502 MB Utrecht

T: 085 049 70 70
E: info@zdg.nl

Volg ons op:

FB
IN
ISO 9001-positive-screen-RGB
ISO 14001-positive-screen-RGB
ISOIEC 27001 - CERTIFIED-positive-RGB
NEN 7510 - CERTIFIED-positive-RGB
Code verantwoordelijk marktgedrag

ZDG
Bezoekadres:
Elzenkade 1-3
3992 AD Houten

Postadres:
Postbus 24098
3502 MB Utrecht

T: 085 049 70 70
E: info@zdg.nl

Volg ons op:

FB
IN
ISO 9001-positive-screen-RGB
ISO 14001-positive-screen-RGB
ISOIEC 27001 - CERTIFIED-positive-RGB
NEN 7510 - CERTIFIED-positive-RGB