Digital Afterlife Expert bij ZDG

Sinds 1 maart 2021 is Sander van der Meer als Digital Afterlife Expert in dienst getreden bij ZDG. Met een achtergrond in de forensische opsporing en het opzetten van het kennis en expertisecentrum Digitale Nazorg in 2013, wordt hij gezien als autoriteit in de zorg- en uitvaartbranche op het gebied van de digitale nalatenschap, online erfenis en dierbare data.

Sander treedt geregeld op als deskundige voor radio, TV en diverse on- en offline (vak)media. Bij Docendo Uitvaartopleidingen (onderdeel van ZDG) is Sander daarom ook al enkele jaren een graag geziene gastdocent. Daarnaast geeft hij landelijk presentaties en heeft hij recent advies uitgebracht aan de Tweede Kamer op het gebied van wetgeving in de zorg- en uitvaartbranche in relatie tot de digitale erfenis.

De overstap naar ZDG, Sander vertelt:

”Tijdens mijn werk kwam ik veelvuldig in aanraking met diverse uitvaartgerelateerde zaken en met nabestaanden die graag toegang zouden willen hebben tot gegevens die zijn opgeslagen op apparatuur of in de cloud van de overledene.

Als zodanig hield ik mij bezig met het ondersteunen van nabestaanden op digitaal gebied zoals het toegankelijk maken van hardware (computers en telefoons) voorzien van onbekende wachtwoorden en codes tot het onderzoeken van digitale gegevens bij twijfel na een overlijden, zoals zelfdoding.

Het zelfstandig ondernemen heeft mij veel geleerd en gebracht. De reden om hier mee te stoppen, is de combinatie van zakelijke overwegingen en persoonlijke ontwikkeling. De maatschappelijke betrokkenheid is voor mij altijd een belangrijke drijfveer geweest en dat wil ik vasthouden, maar nu in vast dienstverband. Met deze overstap kan ik een mooie en praktische aanvulling geven op de uitgebreide dienstverlening van ZDG om daarmee nabestaanden, uitvaartondernemers, notarissen en (na)zorgverleners te kunnen ondersteunen.”